Bryggerier

ÖlÖl

Öl och matÖl och mat

Res till Tyskland och drick öl

Älskar du öl? Då bör du planera in en semester till Tyskland och besöka lokala bryggerier som finns över hela landet.

Ölkulturen i Tyskland

Öl har en stark ställning i Tyskland. Det är ett land med en stor ölkultur och med en mängd olika märken. Du kan köpa allt från riktigt billiga ölflaskor, till dyra ölsorter som är riktiga hantverk. Vare sig du gillar kött eller är vegetarian, så kommer du att hitta en passande ölsort till maten. Tysklands mest berömda fest, Oktoberfesten, är just en ölfestival. Oktoberfesten hålls i München, Bayern, i södra Tyskland. Ett bra mål för dig som vill få en möjlighet att testa många olika ölsorter.

Tyskland

Det finns enormt mycket att upptäcka i Tyskland. Allt från härliga stränder i norr, till att vandra i Alperna i söder och att besöka slott. Det finns hundratals mysiga byar och småstäder att stanna till i. Ett tips är att läsa resetidningen Vagabond för att hitta riktiga pärlor i Tyskland. Du reser till Tyskland med flyg, tåg, buss eller bil. Tyskland är ju ett riktigt billand och älskar du både öl och bil, så är det ju härligt att få köra riktigt snabbt på Autobahn för att komma dit du ska. Det är också enkelt att ta tåget till Tyskland. Så kan du se det svenska, danska och tyska landskapet svischa förbi utanför tågfönstret medan du sitter i restaurangvagnen med en öl i handen. Om du kör bil eller åker tåg kan du stanna till i Danmark, som också har en stor ölkultur och intressanta bryggerier. De två absolut billigaste sätten att resa till Tyskland är med buss eller flyg. Det går flyg från både Stockholm och Göteborg och du väljer om du flyger till Berlin, München eller Frankfurt. Den stora fördelen med buss är priset och att du även kan hoppa av på mindre ställen. Förutom att buss naturligtvis är mer klimatvänligt än flyg och bil.

Mat och öl

Tyskland är billigare än Sverige. Du kommer ha ett stort utbud av intressanta restauranger att äta på. Det är även vanligt i Tyskland att bara sätta sig på en uteservering, utanför ett kafé eller en restaurang, med en öl i handen. Du kan rentav göra det till lunch. Om du åker till Berlin måste du testa currywurst. Det är en korv med en curryinspirerad ketchup, antingen med pommes frittes eller bröd. Till korven passar naturligtvis en god öl. Vill du besöka bryggerier kan det vara klokare att satsa på gamla Västtyskland, särskilt den södra delen. Där finns en mycket levande landsbygdskultur. Tyskland har inte bara ölbryggerier, utan producerar också mycket vin. Över hela landet kan du äta lokalproducerad mat och dricka öl och vin från regionen.

Dricka öl på puben i Storbritannien

Har du någonsin sett en brittisk tv-serie där polisen eller huvudpersonen gått in på en pub och tagit en öl? Då får man lust att resa till Storbritannien. Varför inte göra det på din nästa resa. Åk till London, Manchester eller någon liten by i Skottland, gå in på den lokala puben och dricka en öl.

Storbritannien

Svenskar tycker om Storbritannien som resmål, tv-serieland och även den brittiska kulturen. Vad vore sommaren utan brittiska deckare? Morden i Midsomer och Allsång på Skansen hör liksom nästan ihop. Det är också många svenskar som följer med i den engelska fotbollsligan. Storbritannien har en skön kultur som vi gillar. Deras torra humor, mysiga pubar och goda öl. Det brittiska köket är förvisso inte känt som en kulinarisk läckerhet, men det finns mycket god mat att äta där. Det är också något speciellt med att sitta med en öl i handen och äta en paj på en brittisk pub.

Resa till Storbritannien

Det absolut lättaste sättet att ta sig till Storbritannien är genom att sätta sig på flyget på Arlanda och sedan vara framme inom ett par timmar. Du kan dock både köra bil och åka tåg och buss, men det tar ganska lång tid då du måste ta dig över engelska kanalen eller Nordsjön. Att ta bilen eller tåget till Storbritannien är perfekt om du ska göra en längre resa. Men om ditt mål är att gå på en fotbollsmatch, besöka London eller bara resa runt ett par dagar, så kan det tidsmässigt vara svårt att ta buss eller bil.

När du landar på Heathrow eller Luton kan du hyra bil redan på flygplatsen. Det är ett smidigt sätt för dig som vill uppleva den riktiga ölkulturen i Storbritannien. Istället för att åka in till London och trängas med turister, så tar du hyrbilen och kör på egen hand till mindre ställen. Tänk att resa runt i Storbritannien och bo på mysiga B´nB eller ovanför en pub. Kunna ta en öl med lokalborna och verkligen uppleva landet och kulturen. Du kan även passa på att besöka bryggerier i både England, Skottland och Wales. I Skottland har du möjlighet att också besöka whiskytillverkare. Storbritannien har ingen vinkultur på samma sätt som Franrike eller Italien, men deras härliga ölkultur uppväger det.

Bryggerier i Sverige

Sverige har idag inte lika många bryggerier som de stora ölnationerna Storbritannien, Tyskland och Belgien. I Sverige har vi en storskalig ölproduktion, men det finns också lokala mikrobryggerier.

Bryggerier

Ett bryggeri brygger öl. Det finns stora bryggerier som Pripps och Spendrup, och så finns det små lokala bryggerier som brygger öl åt lokalbefolkningen. Idag finns det inte många av de mindre bryggerierna kvar. Det är främst tre orsaker till att vi har så få bryggerier i Sverige. När transporterna utökades, blev behovet av de små bryggerierna inte lika stort. I Sverige fick vi istället en storskalig ölproduktion. De små bryggerierna blev utslagna och/eller uppköpta av stora koncerner som Pripps och Spendrup. Istället för att producera öl i både Åmål, Kiruna och Umeå, så har man en stor fabrik i Grängesberg, i Ludvika kommun, som producerar och kör ut öl över hela landet. Den andra orsaken var Systembolagets försäljningsmonopol. I andra länder kan bryggerier sälja öl på ett annat sätt än i Sverige. För det tredje så påverkades de mindre bryggerierna mycket när mellanölen 1977 bara fick säljas på Systembolaget. Sammantaget har detta medfört en enorm nedgång av mikrobryggerier i Sverige, men man börjar åter etablera små mikrobryggerier. Intresset för öl har vuxit lavinartat under de sista årtiondena. Inte bara att dricka öl, utan öl som ett hantverk.

Mikrobryggerier

Ett mikrobryggeri är ett litet bryggeri som inte får producera mer än 2000 liter öl per år. Intresset för att starta bryggerier är idag stort. Öl har blivit ett hantverk. Vanliga konsumenter är intresserade av processen och vill gärna åka till ett mikrobryggeri för att få testa deras öl. Intresset för hantverk kring både mat och dryck är stort i Sverige. På grund av klimatkrisen är det också många som vill handla lokalt. Istället för att köpa en öl som har fraktats 30 mil, så vill man hellre få stödja sitt lokala mikrobryggeri.

Öl

Öl är en populär dryck som folk drack redan under Antiken.

Ölets historiska utveckling

Öl som dryck har funnits i över 7000 år och har genom årtusendena utvecklas. Under medeltiden var det klostren som bryggde öl. Under industrialismens början, under 1700- och 1800-talet, gjordes stora tekniska framsteg i processen att brygga drycken. Öl består av vatten jäst och en stärkelsebaserad ingrediens som korn, ris, vete eller majs. En annan vanlig ingrediens i öl är humle. Förr i tid var ölbryggare ett hantverk, medan det idag primärt produceras i stora fabriker. Dock finns det mindre bryggerier över hela världen, särskilt i Belgien och Tyskland, men också i Sverige.

Öltillverkning i Sverige

Nu för tiden köper de flesta svenskar öl på Systembolaget eller lättöl i mataffären. Förr i tiden fanns det lokala bryggerier. För lite mer än 100 år sedan fanns det 240 bryggerier i Sverige, men många av dem behövdes läggas ner. Först bryggdes öl i klostren, men då Sverige blev protestantisk på 1500-talet lades klostren ner. Under 1600-talet inrättades ett bryggarskrå. Det har även funnits kvinnor som drivit bryggerier: bland annat fyra systrar som drev ett bryggeri i Stockholm. Även Strängnäs och Lidköping har haft kvinnliga bryggeriägare.

Öl och alkoholism

Öl och alkoholism hör dessvärre ihop. Hur god drycken än är, så finns det många som inte klarar av att dricka.

Alkoholism i Sverige

I Sverige lider ungefär 780 000 personer av ett alkoholmissbruk, och 330 000 är alkoholberoende. Skillnaden mellan alkoholberoende och alkoholmissbruk är att en alkoholberoende person har vant sig att dricka mycket, medan en som har ett alkoholmissbruk har ett drickande som tagit över hela personens liv. Att 1 miljon svenskar har alkoholproblem, innebär att vart femte barn troligtvis har en förälder med alkoholproblem. Läs mer på Anonyma Alkoholisters hemsida ifall du är orolig för ditt eget eller någon annans drickande.

Bli fri från alkoholmissbruket

Det är svårt att bli nykter alkoholist, dock är det många som har lyckats. Det krävs både resurser från samhället, men också från familj, vänner, kyrkor och andra frivilligorganisationer. Ju tidigare missbruket kan avbrytas, desto mindre skada kommer missbruket att göra i personens och familjens liv. Att leva med missbruk innebär ofta problem med relationer, dålig ekonomi, sviktande hälsa och arbetslöshet. Det finns även personer som blivit hemlösa. Men det finns hjälp att få för den som vill tillbaka till det vanliga samhällslivet.

Testa lokala ölsorter på Gotland

Gotland erbjuder mycket både för dig som älskar öl och god mat. Varför inte besöka ett lokalt bryggeri under Gotlandssemestern?

Gotland

Gotland är ett mycket populärt semestermål som bjuder både på gotlandsruss, Sveriges egna vilda hästar, ringmuren kring Visby, skön natur och medeltidsveckan. Och mycket god mat och dryck. Det är ett bra ställe att göra en cykelsemester på eller så tar du med bilen på färjan och kör runt på ön. Du kan antingen tälta, bo på campingar, vandrarhem eller på sköna hotell. Är du ute i god tid kan du också hitta mysiga Bn´B att sova på. Vissa lokala mikrobryggerier kan också erbjuda övernattningsmöjligheter, för att skapa större verksamhet kring märket.

Mikrobryggerier på Gotland

Det finns flera mikrobryggerier på Gotland, som Burgviks bryggeri och Barlingbro Bryggeri. Innan du reser till Gotland kan det vara klokt att kolla upp vilka mikrobryggerier som du vill besöka, så att du kan planera en riktigt härlig rutt. Vill du även smaka på drycken, vilket troligtvis är ditt mål med besöken, så är det smart att också boka övernattning i närheten av bryggerierna – så behöver du inte oroa dig för bilkörning. Det finns många intressanta ölsorter att testa på: som sockeröl eller öl gjord på persika. Förutom att testa olika sorters öl på Gotland, så finns det även särskild mat du bör testa på. De gotländska kroppkakorna är en riktig klassiker som du kan hitta på många restauranger. Både med och utan bacon. En annan klassiker är att den gotländska pannkakan, som du hittar på kaféer.

Öl och grillmat

Ska du bjuda in till grillfest? Varför inte bjuda på ett par goda ölsorter till maten.

Grillat

Det är härligt att bjuda in familj och vänner för en riktig grillkväll. Få sätta på grillen och äta egenmarinerad lax, kött, kyckling eller grönsaker. Det finns otroligt mycket gott att grilla. En bra mat till öl är hamburgare. Varför inte göra egna hamburgare som du grillar på grillen med sköna tillbehör som torkad lök, ost, ananas och sallad. Perfekt med en kall öl med vännerna en skön sommarkväll. För fler goda grillidéer kan du läsa mattidningen Mitt Kök, som har många recept, både med och utan kött.

Bjuda på öl

Till hemmagrillad hamburgare är det perfekt att bjuda på öl. Om du vet med dig att ingen av dina gäster har alkoholproblem, så kan du gå och köpa lite finare ölsorter på systemet. Du bör också alltid ha alkoholfritt öl, för personer som inte vill dricka av diverse orsaker. Det finns ju många svenskar som har alkoholproblem, men som kanske inte vill berätta om det. Eller så har någon blivit gravid. Om en person inte vill dricka är det viktigt att inte ifrågasätta det.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

tradskogen.se – Allt om bryggerier och öltradskogen.se – Allt om bryggerier och öl