Öl är en populär dryck som folk drack redan under Antiken.
Ölets historiska utveckling
Öl som dryck har funnits i över 7000 år och har genom årtusendena utvecklas. Under medeltiden var det klostren som bryggde öl. Under industrialismens början, under 1700- och 1800-talet, gjordes stora tekniska framsteg i processen att brygga drycken. Öl består av vatten jäst och en stärkelsebaserad ingrediens som korn, ris, vete eller majs. En annan vanlig ingrediens i öl är humle. Förr i tid var ölbryggare ett hantverk, medan det idag primärt produceras i stora fabriker. Dock finns det mindre bryggerier över hela världen, särskilt i Belgien och Tyskland, men också i Sverige.
Öltillverkning i Sverige
Nu för tiden köper de flesta svenskar öl på Systembolaget eller lättöl i mataffären. Förr i tiden fanns det lokala bryggerier. För lite mer än 100 år sedan fanns det 240 bryggerier i Sverige, men många av dem behövdes läggas ner. Först bryggdes öl i klostren, men då Sverige blev protestantisk på 1500-talet lades klostren ner. Under 1600-talet inrättades ett bryggarskrå. Det har även funnits kvinnor som drivit bryggerier: bland annat fyra systrar som drev ett bryggeri i Stockholm. Även Strängnäs och Lidköping har haft kvinnliga bryggeriägare.