Res till Tyskland och drick öl

Älskar du öl? Då bör du planera in en semester till Tyskland och besöka lokala bryggerier som finns över hela landet.

Ölkulturen i Tyskland

Öl har en stark ställning i Tyskland. Det är ett land med en stor ölkultur och med en mängd olika märken. Du kan köpa allt från riktigt billiga ölflaskor, till dyra ölsorter som är riktiga hantverk. Vare sig du gillar kött eller är vegetarian, så kommer du att hitta en passande ölsort till maten. Tysklands mest berömda fest, Oktoberfesten, är just en ölfestival. Oktoberfesten hålls i München, Bayern, i södra Tyskland. Ett bra mål för dig som vill få en möjlighet att testa många olika ölsorter.

Tyskland

Det finns enormt mycket att upptäcka i Tyskland. Allt från härliga stränder i norr, till att vandra i Alperna i söder och att besöka slott. Det finns hundratals mysiga byar och småstäder att stanna till i. Ett tips är att läsa resetidningen Vagabond för att hitta riktiga pärlor i Tyskland. Du reser till Tyskland med flyg, tåg, buss eller bil. Tyskland är ju ett riktigt billand och älskar du både öl och bil, så är det ju härligt att få köra riktigt snabbt på Autobahn för att komma dit du ska. Det är också enkelt att ta tåget till Tyskland. Så kan du se det svenska, danska och tyska landskapet svischa förbi utanför tågfönstret medan du sitter i restaurangvagnen med en öl i handen. Om du kör bil eller åker tåg kan du stanna till i Danmark, som också har en stor ölkultur och intressanta bryggerier. De två absolut billigaste sätten att resa till Tyskland är med buss eller flyg. Det går flyg från både Stockholm och Göteborg och du väljer om du flyger till Berlin, München eller Frankfurt. Den stora fördelen med buss är priset och att du även kan hoppa av på mindre ställen. Förutom att buss naturligtvis är mer klimatvänligt än flyg och bil.

Mat och öl

Tyskland är billigare än Sverige. Du kommer ha ett stort utbud av intressanta restauranger att äta på. Det är även vanligt i Tyskland att bara sätta sig på en uteservering, utanför ett kafé eller en restaurang, med en öl i handen. Du kan rentav göra det till lunch. Om du åker till Berlin måste du testa currywurst. Det är en korv med en curryinspirerad ketchup, antingen med pommes frittes eller bröd. Till korven passar naturligtvis en god öl. Vill du besöka bryggerier kan det vara klokare att satsa på gamla Västtyskland, särskilt den södra delen. Där finns en mycket levande landsbygdskultur. Tyskland har inte bara ölbryggerier, utan producerar också mycket vin. Över hela landet kan du äta lokalproducerad mat och dricka öl och vin från regionen.